Tavuklu ve Mantarlı Rısotto

323H1

Geçen gün arkadaşlarıma hazırladığım akşam yemeğini paylaşıyorum sizlerle. Arkadaşlarım arasında klasik olmuş tavuklu ve mantarlı risotto.

Malzemeler:

Kişi başına 80-100gr Arborio pirinç
Kişi başına 100gr kuşbaşı kesilmiş tavuk göğsü (parçalar küçük olursa daha iyi olur)
1 blok parmesan
5-6 adet dilimlenmiş taze mantar. Taze yoksa 1 teneke yeterlidir.
3 adet incecik rendelenmiş soğan
Tavuğu pişirirken kullanılmak üzere karışık baharat, tuz, karabiber
Risotto piştiğinde içine atmalık ve sunumu için maydanoz
Risotto pişiminde kullanılmak üzere biraz tereyağ (ben daha da tat katması için garlic&herbs tereyağından kullandım.
Beyaz şarap (ben Sauvignon Blanc içmeyi sevdiğim için bunu tercih ettim).
Risotto için sebze bulyon (normalde tavuk suyuyla pişirilen risottomu ben artık organik ve katkısız sebze bulyonuyla yapmaya başladım, eğer tercihiniz bu yöndeysa, büyük marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz).
Yemek pişirme esnasında içmek üzere Martini Bianco 

 

Hazırlanışı: Risotto biraz sabır isteyen bir yemek bana göre, çünkü yapılışında sürekli başında durmanız gerek.

Risotto ve içindeki tavuk ve mantar ayrı ayrı pişirilip en son bir araya getirilecekler. Bu yüzden bir tavada tavuğu baharlatlayıp soldurun ve dilimlenmiş mantarlarla pişirin.

Risottoyu hazırlamak için:
(Bir yanda sebze bulyonu kaynanmış suda karıştırıp hazır edin, 4 kişilik bir risotto için yaklaşık 1litreye yakın bulyona ihtiyacınız olacak)

Önce soğan kısık ateşte biraz zeytinyağı ve tereyağı ile soldurun (renklenmesini beklemeyin, ince kıyıldığı için solmaları yeterli olacaktır). Ardından kişi sayısına göre ölçtüğünüz arborio pirinci soğanın yanına ekleyin ve 1-2 dakika birlikte tencerede döndürün. (Pirincin beyazlaştığını göreceksiniz). Bu aşamada tencereye şaraptan bonkör bir şekilde ekleyin ve yavaş yavaş arada bir karıştırarak pirincin şarabı çekmesini bekleyin. Devamında sebze bulyonunu her defasında biraz ekleyip pirincin çekmesini bekleyerek devam edin. Amaç pirinci kademe kademe şişirmek ve ne çok ne az pişmesini engellemek. Bu ekleme merasimini pirincin pişdiğini görene kadar devam edin. Pirinç yumuşamış ama hali hazırda ağzınıza gelecek şekilde olmalıdır. Karıştırdığınızda pirinç eziliyorsa, fazla pişirdiniz demektir.
Pirinç piştiğinde altını kapatın ve ayrı yerde hazırladığınız tavuk ve mantarları risottoya katın. Biraraya getirdikten sonra içerisine birkaç avuç rendelenmiş parmesan peyniri ve bir avuç maydanoz (ben sadece yapraklarını kıyıp eklemeyi tercih ederim) ekleyin ve birkaç defa karıştırın.
Ben pişirme anında normal tuz eklemektensa mutfağımda hemen herşeye kullandığım truffle içerikli tuzumu yemek piştikten sonra servis yaparken üzerine koyarım. Bunu herkes bulamayabilir fakat çok güçlü bir tadı ve aroması olduğu için bulanlarınızın dikkatli miktarlarda kullanmasını tavsiye ederim) Risottomuz servise hazırdır.

 

Tarif Sahibi: Hulusi Kilim

Reklamlar

Yorum yap !

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s