Cevizli ve Yulaflı Tam Buğday Ekmeği

510 D

Tam buğday unu ekmeği, buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle oluşan undan yapılır. Tam buğday unundan yapılan ekmek içeriğindeki yüksek lif oranı, vitamin, mineral değeri ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı ve daha zengindir.

Malzemeler:
Ön maya için Malzemeler;
1 bardak tam buğday unu

1 çay kaşığı kuru maya
1 bardak ılık su (oda sıcaklığında)

Hamur için Malzemeler;
3 bardak tam buğday unu

2 çay kaşığı kuru maya
2 bardak ılık su
1 avuç ceviz (dövülmüş)
1 avuç yulaf ezmesi
1 fincan zeytinyağı

 

Hazırlanışı: Ön mayalama için tüm malzemeleri bir karıştırma kabında iyice harmanlıyoruz. Harmanladığımız kabı strech film ile iyice kapatıp, hava almamasını sağlayıyoruz. Oda sıcaklığında mayalanması için 2-3 saat bırakıyoruz.
Ön mayamız hacim olarak iki katına çıktığında diğer malzemeleri içerisine ekleyip ve hamur tamamen toplanıncaya kadar tezgâha alıyor ve iyice yoğuruyoruz.
Hamuru yoğurduğumuz kaba un serpip ve ekmek hamurumuzu içine alıp, strech film ile hiç hava almayacak şekilde oda sıcaklığında bekletiyoruz. En az 2 saatin sonunda ekmeğimiz mayalanmış olacaktır. Ben akşamdan mayaladığım için sabah erken saate kadar yaklaşık 7 saat kadar mayalandı.
İstediğimiz şekli verip üzerine bıçakla çizikler atıp, un serpip fırın tepsisine alıyoruz. Ben üzerine de ceviz ve yulaf serptim.200 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyoruz.
Altı tamamen sertleştiğinde ekmeğimiz pişmiş demektir. Biraz soğuması için dışarıda bırakıyor ve daha sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.
Afiyetler.

Tarif: Mine Seymenli

 

Yorum yap !

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s