Fish Madras and Sword Fish (Balıklı Madras Kori ve Kılıç Balığı)

727G

Malzemeler:
4 kepce kadar Madras sosu (ayrı tarifi aşağıda)
200-250 gr Taze beyaz balık (ben yine evde monkfish/kelerbalığı vardı diye onu kullandım)
100 gr karides (buzlu kullandım)
2 limon suyu
Doğranmış maydanoz süslemek için (esasen golyandro kullanılır ama benim koca yemez smile emoticon )
2 kılıçbalığı filetosu (biraz zeytinyağı ve limon ile ovulmuş ve dinlendirilmiş)

Hazırlanışı: Tenceredeki (Hintlilerin balti Pakistanlıların da karahi dediği wok’a benzer ama iki tarafında tutacağı olan sahan gibi bir tencereniz varsa geleneksel olarak onlar kullanılır) sıcak Madras sosuna balıkları ekliyoruz, 5-6 dakika pişirdikten sonra karidesleri ekliyoruz, 3-4 dk daha pişirdikten sonra limonu ekleyip maydanozla süsleyerek dilerseniz pilav yanında servis ediyoruz.
Kılıçbalığını zeytin yağı ve limon suyu ile ovup sicak biftek tavasında iki tarafını da sadece 1er dakika olacak sekilde pişiriyoruz. Kılıçbalığı fazla pişersa hemen kurur tatsız bişey olur. Biz pilav yapmadık, filetoyu körinin üzerine yerleştirip yuttuk. smile emoticon
Madras sosunu satın da alabilirsiniz, sıfırdan da yapabilirsiniz. Zahmetlidir ama ben sıfırdan yapmayı tercih ederim, daha yoğun ve aroması daha güçlü olur. Oldukca acılı bir hint sosudur.
Bu tarifden 1 litreden fazla sos çıkar, yukardaki yemek için ancak yarısını kullanırsınız. Fazla yapıp dondurabilirsiniz veya ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.

Madras sosu (base) malzemeleri:
Tavuk için de çok güzel bir sosdur.
5 yk ayçiçek yağı veya mısır yağı (zeytinyağı olmaz)
50-55 gr rendelenmiş taze zencefil
15-16 diş doğranmış sarımsak
8-10 arpacık soğanı (ben yoktu diye 3 orta boy normal soğan kullandım)
3 yk kurutulmuş öğütülmüş köri yaprağı (yoksa tozu da olur)
1.5 yk kimyon
2 doğranmış yeşil acıbiber
3 çk toz acı biber (chilli powder)
2 çk zerdeçal
1 çk muskat tozu
2 çk garam masala tozu
1 çk golyandro tozu (öğütülmüş çekirdeği, yoksa havanda çekirdekleri dövebilirsiniz)
3 kakule çekirdeği (bardak altı ile biraz ezip kırın ama parçalamayın)
85-100 gr domadez püresi, yoğun pasata veya rondodan geçirilmiş konserve domates (salça değil)
1.2 litre ılık su
2.5 çk tuz
1.5 çk şeker
3 yk limon suyu

Hazırlanışı: Yağı ısıtıp kakule çekirdeğini, zencefili, sarımsağı ve soğanları 3-4 dk çevirerek kızartıyoruz. Tüm baharatları ekleyip 2-3 dk daha karıştırarak çeviriyoruz. Baharatları yakmamaya özen gösteriyoruz. Dilerseniz kakuleleri bu aşamada içinden alın, veya yerken ısırmamaya dikkat edin. Domates püresini ve acı biberi ekleyip 1-2 dk daha çevirdikden sonra suyu, tuz ve şekeri ekleyip kaynatma noktasına getiriyoruz. Kaynayınca kısık ateşte 20-30 üzeri kapalı pişiriyoruz. Son olarak içine limon suyu ve dilerseniz doğranmış golyandro ekleyerek soğutuyoruz. Soğuyunca hepsini blenderden geçiriyoruz. Voila!
Tüyo: Baharatların yanmaması için, tüm malzemeleri hazırlayın, hatta baharatları bir filcan veya kapta birleştirin bir defada yağa dökün ki tek tek dökerek zaman harcamayın, sonra ilk döktüğünüz yanmasın.

Tarif: İlke Dağlı

Reklamlar

Yorum yap !

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s